Oras Otopeni, Calea BUCURESTILOR Nr. 305A4, Judet Ilfov

Hours: Mon-Fri: 9am-6pm

Tel: +4 021 313 35 30  Fax: +4 021 351 42 57

Dezinsectie

Pentru proiectarea unui program de control integrat impotriva infestării cu insecte este necesara inspecția și identificarea focarelor de posibila dezvoltare precum si monitorizarea și identificarea de insecte pentru a selecta astfel metoda de dezinfectare adecvata.

Principalele metode pe care le folosim sunt pulverizarea reziduala, ceata termica (fogging), aplicarea cu gel, utilizarea de capcane cu feromoni pentru a prinde insecte taratoare si zburatoare, capcane pentru insecte și alte metode mai specializate, cum ar fi aplicații de fumigare si tratament termic. Dezinsectia poate fi considerata completa doar daca este insotita de operatiunile de curatenie si dezinfectie.

Dezinsectie cu pompa de joasa presiune

Dezinsectia cu pompa joasa se realizeaza cu un aparat de pulverizare manual, care poate fi folosit pentru pulverizarea solutiilor destinate combaterii insectelor si altor daunatori. Debitul si forma jetului se pot regla dupa dorinta, prin reglarea duzei pozitionata pe tija de stropit a pompei. Aparatul este usor de folosit si permite obtinerea unor presiuni suficient de mari cu efort minim. Pentru dezinsectia cu pompa de joasa presiune se utilizeaza insecticid lichid (substanta de contact). Insecticidul pulverizat are efect de soc, rezultatele fiind imediat vizibile.

Dezinsectie cu pompa de inalta presiune (atomizor)

Atomizorul este o pompa ce pulverizeaza substante in stare lichida si utilizeaza un suflu de aer moderat. Atomizorul este un pulverizator de mare putere cu ajutorul caruia se pot trata suprafete intinse de sol si vegetatie, intr-un timp relativ scurt. Una din caracteristicile principale ale acestui aparat este ca functioneaza pe baza de combustie interna si utilizeaza un amestec de combustibil si ulei pentru motoare in 2 timpi. Atomizorul se utilizeaza doar la tratamente de dezinsectie sau tratamente fitosanitare.

Dezinsectie cu gel impotriva gandacilor de bucatarie

Acest tip de dezinsectie se poate efectua in orice moment al zilei, indiferent daca in incinta exista oameni sau nu, in locuri greu accesibile, acolo unde din motive de securitate, nu se pot folosi insecticide lichide .

Dupa ce se va monitoriza si stabili nivelului de infestare a locului, se va trata suprafata infestata prin aplicarea metodica la distante de 1-2 m a gelului, insistandu-se in locurile unde gandacii se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (aragaze, frigidere, masini de spalat), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, in colturile ascunse luminii si unde exista crapaturi ( in pereti sau podea).

Dezinsectie cu ceata rece (nebulizator)

Nebulizatorul este tot un tip de pulverizator insa puterea de pulverizare nu este la fel de mare ca in cazul atomizorului. O alta diferenta este aceea ca nebulizatorul este un aparat electric si se alimenteaza de la reteaua de energie electrica. Dimensiunile unui nebulizator sunt relativ reduse acesta putand fi purtat atat in mana, cat si pe umar.

Utilizarea nebulizatorului la interior poate sa aibe rezultate extraordinare deoarece particulele de substanta se depun uniform pe suprafete si totodata patrund in profunzime in locurile stramte (crapaturi, nise, etc.).

Prin utilizarea acestui nebulizator se obtine un efect de “ceata rece” care se depune uniform pe toate suprafetele existente in zona tratata. Datorita acestui efect se poate spune ca tratamentul este efectuat “volumetric” (in cazul spatiilor inchise), adica tot volumul de aer din incaperea respectiva este umplut de solutie de lucru.

Dezinsectie termica

Principiile

Metoda de dezinsectie noua, dinamica si alternativa care inlocuieste toate metodele de dezinsectie chimice/toxice existente.

Expunerea insectelor la temperaturi de peste 50˚C are ca rezultat moartea acestora
Insectele in toate etapele (adult, larva, ou) mor
Moartea acestora rezulta din cauza dezhidratarii, a topirii membranelor celulare, a schimbarii echilibrului de sare si a coagularii proteinelor.
Tratamentul necesita o sursa de caldura, circulatia aerului si suficiente calorii

Metoda

Radiatoarele electrice sunt amplasate in spatiu pentru a introduce si recircula aerul cald; temperatura obtinuta nu trebuie sa depaseasca 60˚C. Temperatura este monitorizata din alta locatie cu ajutorul unor senzori wireless pentru a se asigura ca temperaturile letale pentru insecte nu vor distruge spatiul sau materialele si echipamentele existente. Ventilatoarele recircula aerul cald in tot spatiul astfel incat acesta sa afecteze insectele existente in crapaturile si fisurile peretilor si pe cele din zonele infestate excesiv. 

Aceasta  metoda de dezinsectie este sigura, eficienta si netoxica.

Fumigare

Una dintre metodele eficiente de combatere a dăunătorilor din masa de semințe tinute in depozite, silozuri, saci etc dar si pentru lemnul infestat cu carii de lemn este gazarea cu fosfură de aluminiu (fumigarea). Pentru eliminarea completă a dăunătorilor din semințe și produse furajere depozitate, se recomanda efectuarea a minim un tratament cu Fosfura de Aluminiu.

ETAPELE DE EFECTUARE A GAZARII

Control de spatiu care va fi fumigat
Etansarea spatiilor ce urmeaza a fi fumigate
Blocarea de acces al personalului
Aplicarea fumigantului
Spatiul ramane sub tratarea cu fosfina pentru o perioada de timp, perioada ce depinde de temperatura si umiditatea mediului
Aerisirea spatiului fumigat
Colectarea reziduriilor procedurii de fumigare
Eliberarea spatiului fumigat

Verificarea metodei se efectueaza prin amplasarea dispozitivelor cu insecte vii in spatiile tratate.