Multe întreprinderi și companii sunt supuse unor presiuni din cauza problemelor actuale ce țin de sănătate și economie. Domeniile esențiale ale asistenței medicale sunt în prima linie în lupta împotrvia COVID-19, iar pentru funcționarea acestora, sunt necesare întreprinderi care sa furnizeze produse și servicii.
Multe specii de dăunători din mediul urban sunt vectori de boli, contaminând și consumând produse alimentare. Organizația Mondială a Sănătății a enumerat peste 30 de bacterii și virusuri care pot fi transmise de dăunători. Atât rozătoarele, cum sunt șobolanii, dar și alți dăunători precum muște, gândaci, țânțari, sunt o amenințare atât pentru sănătate, cât și pentru economie. Astfel că, pot fi afectate mai multe sectoare, precum fabricile, hotelurile și restaurantele, școlile și spitalele.
Clădirile pot crea un mediu favorabil pentru apariția și dezvoltarea dăunătorilor, mai ales când nu există metode de prevenire aplicate. Insectele și rozătoarele pot deteriora semnificativ mai multe zone ale clădirilor pentru a găsi surse de hrană și locuri în care să se înmulțească. Rozătoarele pot crea daune prin faptul că rod materiale, corpuri de mobilă, uși sau produse alimentare, păsările pot deteriora acoperișurile, contaminând prin excrementele lor suprafețele. În acest sens, se adaugă costuri pentru dezinfectare, curățare și repararea suprafețelor deteriorate. De asemenea, dăunătorii reprezintă un risc pentru sănătatea personalului și a clienților. Infestările creează stări de repulsie, stres și anxietate, având un impact major asupra bunăstării personalului angajat.
Întreprinderile trebuie să adopte programe eficiente pentru combaterea dăunătorilor, pentru a proteja clădirile și pentru a permite reluarea activității cât mai curând posibil după ridicarea restricițiilor.
În ceea ce privește situația spațiilor extinse, cum sunt hotelurile, spitalele sau fabricile, dăunătorii pot avea mai multe căi de pătreundere, precum conductele, canalele de scurgere, ușile și ferestrele, dar și orificiile de ventilație. În cazul rozătoarelor, acestea pot roade cablurile electrice, care pot provoca incendii. Apariția rozătoarelor trebuie monitorizată și combătută cu soluții sau capcane în conformitate cu legislația. Produsele și soluțiile utilizate trebuie plasate în stații de momeală securizate.
Gândacii se adăpostesc în locuri întunecate, cum sunt fisurile, crăpăturile, canalizările sau în spațiile interne ale mașinăriilor. Apar în general noaptea pentru a căuta surse de hrană. În acest sens, este necesară aplicarea unor măsuri, precum: inspectarea echipamentelor folosite, inspectarea clădirilor pentru a identifica rapid infestările.
- curățarea și igienizarea atentă sunt esențiale, mai ales în spațiile în care se manipulează alimente, deoarece gândacii se hrănesc cu orice rest alimentar;
- depozitarea alimentelor trebuie realizată în containere sigilate ermetic, pentru că aceste insecte pot roade hartia și cartonul;
- îndepărtarea deșeurilor trebuie realizată constant, pentru a păstra suprafețele curate;
- reducerea și acoperirea căilor de acces în clădiri, deoarece gândacii pot pătrunde chiar și prin fisuri mici sau crăpături.
Practicile de igienă și curățare sunt esențiale pentru controlul muștelor, pentru reducerea mirosurilor care ar putea atrage insectele, dar și pentru a curăța spațiile atinse și locurile de reproducere ale acestora.
- curățarea zonelor trebuie realizată constant, mai ales în zonele de prelucrare și pregatire a produelor alimentare, precum și în cantine sau bucătării;
- deșeurile și resturile alimentare trebuie depozitate în spații special amenajate, prevăzute cu capac;
- coșurile de gunoi trebuie curățate eficient, chiar și în zona inferioară;
- folosirea plaselor de protecție pentru ferestre și uși pentru a împiedica accesul insectelor;
- utilizarea capcanelor cu lumină LED sau capcane cu feromoni pentru a atrage și a elimina muștele.
Controlul insectelor de depozit
Produsele alimentare depozitate, precum cereale, semințe, nuci, condimente sau fructe uscate, sunt expuse constant riscului de infestare cu insecte de depozit. Practicile de bază în ceea ce privește curățarea și igienizarea pot reduce riscul de infestare. Astfel că, este necesară inspectarea alimentelor, păstrarea acestora în containere cu sigilare ermetică, iar produsele infestate trebuie eliminate. Rafturile, dulapurile și spațiile de depozitare trebuie curățate constant.
Controlul păsărilor constă în prevenirea accesului în clădiri sau în spații unde sunt depozitate alimente sau apă. În acest sens, trebuie apliicate măsuri precum:
- acoperirea căilor de acces;
- îndepărtarea surselor de hrană și a cuiburilor de la nivelul clădirilor;
- păstrearea recipientelor închise;
- verificarea periodică a zonelor de depozitare a alimentelor pentru a identifica orice urmă a păsărilor.
Pentru combaterea acestora, sunt eficiente sistemele de respingere precum: benzile cu țepi, plase de protecție, aparate cu ultrasunete.
Prevenirea și combaterea dăunătorilor este cu atât mai importantă în timpul pandemiei COVID-19. Combaterea dăunătorilor joacă un rol crucial pentru întreprinderi și afaceri, pentru a preveni infestările și focarele de boli. Astfel de infestări vor crea întarzieri în revenirea la activitățile normale după ridicarea restricțiilor specifice pandemiei COVID-19. Prin utilizarea unor metode și servicii pentru combaterea insectelor, rozătoarelor și păsărilor, infestările pot fi monitorizate și tratate rapid, costurile fiind mai mici, iar activitățile pot fi reluate mai repede. Firmele specializate DDD pot oferi planuri integrate de identificare, prevenire și combatere a dăunătorilor pentru a putea proteja clădirea, stocurile de produse, echipamentul, personalul angajat și clienții.