Furnicile pot deveni supărătoare pentru oameni, mai ales când acestea sunt în număr mare. Acestea invadeaza bucătăriile, cămările și magaziile în căutare de hrană, deplasându-se în colonii, care sunt amplasate atât în exteriorul casei, cât și în interior, în locuri precum pereți sau fundații. Pentru a preveni apariția și răspândirea lor, sunt cateva reguli de urmat.
- acoperirea surselor de hrană. Este recomandat ca firimiturile din locuință să fie îndepărtate, iar alimentele bine acoperite pentru a nu atrage furnicile.
- atenție la bolurile cu mancare ale animalelor de companie
- acoperirea fisurilor și crăpăturilor- dacă sunt descoperite găuri prin care acestea intră, este indicată acoperirea cu soluții precum siliconul.
Furnicile sunt insecte care trăiesc în colonii, se deplasează pe aceleași trasee, care sunt marcate de feromoni. Astfel, metodele de combatere trebuie să includă nu doar părțile vizibile ale infestației, ci întregile colonii. În primul rând, ca primă măsură împotriva furnicilor, sunt recomandate insecticide sub formă de gel (cât un bob de mazăre). În cazul în care în locuință există copii mici sau animale de companie, este recomandat un insecticid sub formă de gel în stații de intoxicare, fiind concepute atât pentru eliminarea furnicilor, cât și pentru gândacii de bucătărie sau cei de canalizare. O altă modalitate este folosirea unor insecticide, care trebuie aplicate pe suprafețele care necesită a fi tratate. Furnicile trec prin zona în care s-a pulverizat și astfel vor fi eliminate. Trebuie să fie aplicat cu insistentă în zonele cu găuri sau crăpături, unde s-ar putea ascunde furnicile.
Dacă infestația este mare, în lupta pentru combaterea acestor insecte este recomandat ajutorul unei firme specializate, care va realiza dezinsecția prin pulverizarea directă cu insecticide pe toate suprafețele, cu accent pe crăpături sau fisuri.