Viespile sunt insecte din ordnul Hymenoptera, care se hrănesc cu polen, nectar, sucuri din plante sau alte insecte mici. Înțepătura provocata de viespi poate provoca reacții alergice, care pentru unii oameni pot fi extrem de grave. În general, viespile sunt insecte protectoare, însă dacă se simt în pericol sau cuibul lor este atacat, ele vor înțepa. Spre deosebire de albine, viespile pot înțepa de mai multe ori, pentru că acul nu va cădea. Având în vedere că viespile atacă insectele mici, acestea folosesc acul pentru a paraliza victima prin veninul eliberat.
Înțepăturile sunt destul de dureroase, cel putin pentru o perioada de 10-15 minute, fiind o reacție normală a înțepăturii, însă se va diminua treptat.
Simptomele înțepăturii sunt:
- roșeața și umflătură în zona înțepăturii;
- durere;
- mâncarime
Acestea vor persista 1-2 zile, iar roșeata din zona afectat va fi precedată de apariția unui punct, fiind semnul în care acul a străpuns pielea. De asemenea, există persoane care pot dezvolta reacții adverse severe.
- reacția locoregională- afectează țesuturile până la articulațiile din zona afectată;
- șocul anafilactic- apare la câteva minute de la înțepătură și poate fi letală. Riscul este unul minim, sub 1%. În acest caz simptomele care apar sunt: urticarie, edem, mâncărime, dificultăți de respirație, rinita sau conjunctivită, crize de astm și inclusiv amețeli sau vedere încețoșată. Prezența la medicul de familie este obligatorie.
- reacția ”boala serului”-este extrem de rară, dar care poate apărea după un timp îndelungat de la momentul înțepăturii. Se manifestă prin erupția cutanată însoțită de mâncărime sau urticarie, dar pot apărea și simptome precum febră, dureri articulare, mialgii.
Viespile apar mai mult în perioada toamnei, mai ales în locurile în care găsesc sursă de zahar. De aceeam începând cu luna august viespile se hrănesc cu fructele dulci, precum strugurii, merele, perele, prunele. În cazul în care viespile înțeapă, trebuie în primul rând păstrarea calmului, iar în cazul în care simtomele sunt severe, este necesară prezentarea la medic.