Legumele, fructele și florile pot fi prada mai multor insecte din grădină. Omida este o specie polifagă, care mănâncă peste 100 de specii de arbori și plante cultivate. În general, ea preferă mărul, gutuiul, caisul, vița de vie, nucul, arțarul sau dudul, chiar și porumbul sau floarea soarelui.
Omizile trăiesc în copaci, se hrănesc cu frunzele plantelor, fiind considerate dăunători ai grădinii, deoarece pagubele pe care acestea le produc sunt însemnate. Omizile tinere rod frunzele, dar lasă una dintre epiderme intactă. Frunzele capătă un aspect uscat, scheletic. Omizile adult rod întreaga frunză, rămânând doar nervurile mai groase ale acesteia. În anii cu infestări masive, frunzele pomilor și arbuștilor sunt distruse complet, existând urmări grave în ceea ce privește dezvoltarea acestora.
Așadar, omizile provoacă daune serioase în grădini și, implicit, daune economice, prin distrugerea frunzelor și uscarea acestora. Există cazuri în care, din cauza secetei prelungite și a temperaturilor ridicate, omizile au afectat recoltele oamenilor, consumând frunzele pomilor fructiferi, vița de vie, ajungând să pătrundă în locuintele oamenilor. Riscul ca pomii fructiferi să se usuce era mare, iar recolta de fructe a fost grav afectată.