Cerealele aflate în depozite sunt expuse pericolului infestării cu insectele din depozit, care pot deprecia semnificativ recolta sau chiar există cazuri când aceasta este compromisă în totalitate. Dăunătorii din depozite se hrănesc cu cereale sau cu derivate din acestea, cu plante aromatice și chiar cu tutun. Sunt cei mai mari dăunători ai fermelor și depozitelor pentru că pot invada, dezvoltând infestări masive și pot consuma din produse.
Insectele de depozit au capacitatea de a ataca semnificativ recolta depozitată, mai ales dacă dispun și de condiții specifice dezvoltării și înmulțirii. Pierderile sunt însemnate, mai ales în ceea ce privește procesul de panificație a cerealelor, întrucât unele specii de insecte reduc cantitatea de proteină, amidon sau gluten. Înmulțirea insectelor este un aspect important. În România insectele pot dezvolta 2-3 generații, iar în condiții de temperaturi ridicate, insectele pot dezvolta mai multe generații.,
Așadar, pentru a putea menține insectele departe de cereale și pentru a evita pierderile și pagubele provocate de aceste insecte de depozit, este necesar să respectați câteva indicații.