Căpușa, odată ajunsă pe corp, migrează spre zona axilara, inghinală sau în zona părului, fiind zonele calde ale corpului. Odată ajunsă în locul propice, prin mușcătură își introduce capul sub pielea gazdei și se hrănește cu sânge. În general, mușcătura va fi sesizata repede deoarece căpușa este ușor vizibilă. În tot acest timp, căpușa poate transmite boli grave, precum boala Lyme.
Mușcătura căpușei poate să fie inofensivă, să nu fie prezent niciun simptom, însă există persoane care dezvoltă reacții alergice în urma mușcăturii. Simptomele pot fi minore, cu doar câteva semne, însă pot evolua până la șocul anafilactic. Principalele manifestări pot fi:
- febră
- greață
- vomă
- cefalee
Simptomele pot apărea încă din prima zi de la mușcătură până la 3 săptămâni, fiind însoțite de de pete roșii. Paralizia este o complicație rară care poate apărea în urma mușcăturii căpușei, mai ales dacă este situată în zona capului sau a coloanei. Simptomele paraliziei induse de mușcătura pot fi: anorexie, slăbiciune musculară, dificultăți de coordonare, letargie.
Unele căpușe pot fi purtătoare ale bolii Lyme.
Boala Lyme este cauzată de bacteria numită Borrelia burgdoferi, care este transmisă de căpușe în urma mușcăturii. Pentru a transmite această boală, căpușa trebuie să fie atașată de pielea gazdei cel puțin 36 de ore. La rândul ei, boala Lyme, daca este netratată poate dezvolta o mulțime de simptome, precum:
- febră
- dureri de cap
- oboseală
- dureri musculare și articulare
- ganglioni limfatici umflați
Dacă boala nu este tratată, în timp ea se poate agrava și pot apărea simptome intense chiar și dupa cateva luni de la mușcătură. Manifestările pot fi: dureri severe de cap, erupții cutanate la nivelul corpului, artrita, pareza facială, palpițații sau bătăi neregulate ale inimii, dificultăți de memorare. De aceea este necesară prezentarea la medic imediat cum se observă mușcătura de căpușă și apar primele simptome asemănătoare cu cele ale gripei. Diagnosticul acestei boli este dat după examinarea fizică și după un set de analize.
Complicațiile care pot apărea în cazul în care boala Lyme nu este tratată pot fi: simptome neurologice, precum pareza facială, inflamarea cronică a articulațiilor, probleme ale ritmului cardiac.