Șobolanii aparțin genului Rattus, familia Muridae. Hrana lor este constituită din semințe, fructe, ouă sau carne alterată. Mediile în care locuiesc oamenii le oferă o varietate de surse de hrană. Călătoresc pentru a căuta hrană, locurile în care pot fi observați des sunt zonele de depozitare a gunoiului, containere sau cutiile de gunoi. Corpul lor sunt îndesate, gri-maronii, având ochii mici.
Sunt rozătoare care se adaptează ușor, sunt activi în general seara și pe timpul nopții. Trăies în grupuri formate din 50-250 de indivizi, grupuri formate din mai multe femele și pui. Înmulțirea lor se realizează pe tot parcursul anului, iar o femelă poate da naștere chiar și a 1000 de pui într-un an. La naștere puii sunt orbi, fără blană, iar alăptarea lor dureaza cel mult 3 săptămâni. Perioada de gestație durează 24 de zile, iar puii au un comportament jucăuș.
Mediile de trai pe care ei le preferă sunt pivnițele, subsolurile, locurile de depozitare a gunoiului, în general locurile în care se găsesc surse de hrană, dar și ascunzători. În natură, șobolanii sapă galerii, fiind recunoscuți pentru deplasările pe distanțe lungi.
Sunt considerați dăunători pentru că pot contamina cu excremente, urină și secreții proviziile, dar pot fi dăunători deoarece pot roade mobila, cablurile electrice, ușile sau grinzile. De asemenea, dacă se simt în pericol, ei pot urmări și mușca. Obiceiurile lor alimentare, hrana alterată provenită din gunoi au efect negativ asupra sănătății oamenilor. De asemenea, pot transmite virusuri severe oamenilor, precum:
Hantavirusul-care este transmis prin intermediul mușcăturii sau prin intermediul fecalelor rozătoarelor. Simptomele pot apărea după câteva săptămâni și pot confundate cu simptomele specifice gripei: febră, oboseală, dureri musculare, frisoane, dureri abdominale, greața și diaree. Simptomele mai grave pot apărea la nivelul aparatului respirator, prin dificultăți de respirație și tuse.
Leptospiroza-este una dintre cele mai comune boli transmise de către șobolani. În momentul în care oamenii intră în contact cu apa sau solul contaminat de urina sau excrementele șobolanilor pot lua virusul. La fel ca hantavirusul, leptospiroza se manifestă ca gripa, însă prezentarea la medicul de familie este obligatorie.
Coriomeningita- o altă infecție transmisă de rozătoare, care se manifestă ărin dureri musculare, dureri de cap, greață și vomă, însă poate avea si complicații pentru unele persoane, precum: meningită sau encefalită.
Șobolanii pot transmite virusuri și boli grave, iar măsurile de prevenire și combatere trebuie luate imediat. Înainte de procesul de deratizare, trebuie asigurată prevenția.
CITEȘTE MAI MULT: