CARACTERISTICI GENERALE
Ce este mucegaiul?
Mucegaiul este o ciuperca regasita atat in exterior, cat si in interior, avand corpul filamentos si care se inmulteste prin spori. Se estimeaza ca numarul speciilor de ciuperci poate ajunge la 300 de mii. Locurile calduroase si cu umiditate ridicata sunt specifice dezvoltarii mucegaiului si nu poate supravietului conditiilor de mediu aspre, cum sunt mediile uscate. In momentul in care mucegaiul identifica o zona favorabila, el se dezvolta formand colonii. Mucegaiurile care se regasesc pe peretii locuintelor sunt intalniti si sub denumirea de igrasie, care se formeaza in locurile slab ventilate si umede.
Tipuri cunoscute de mucegai:
- Aspergillus, care poate fi remarcat de cele mai multe ori in natura (porumb), dar poate fi remarcat si pe suprafata alimentelor precum painea;
- Mucegaiul alb- este usor de observat datorita culorii albe si aspectului sau de vata, fiind cel mai comun tip de mucegai;
- Cladosporium- se regaseste pe suprafetele din lemn sau cele textile
- Penicilium- este un tip de mucegai care se regaseste pe fructe si legume, pe suprafetele din locuinta, cum sunt peretii, covoarele, tapetul, avand culoarea verde-albastru
- Stachybotrys- este mucegaiul care apare deseori pe lemn, avand culoarea negru-verzui
Cauzele aparitiei mucegaiului
In ceea ce priveste aparitia mucegaiului, cauzele pot fi pe de-o parte oferite de proiectarea si realizarea constructiei, lipsa unei ventilatii sau uneori tin de activitatile din locuinta. Casele au nevoie de etansare perfecta, pentru a mentine temperatura dorita, iar in ceea ce priveste activitatile din locuinta, gatitul sau uscarea hainelor sunt aspecte ce influenteaza aparitia mucegaiului. De asemenea, aparitia acestuia poate avea drept cauze si scurgeri ale tevilor, aburul din baie, umidificatoarele sau inundatiile.
Mucegaiul afecteaza sanatatea?
Intr-adevar, mucegaiul dauneaza oamenilor cu sensibilitate. Expunerea acestora la mucegai poate duce la aparitia unor simptome precum: iritatii ale ochilor sau pielii, respiratie ingreunata si tuse. Expunerea repetata la mucegai creste si riscul de aparitie a astmului sau a alergiilor.
METODE DE COMBATERE
Cum inlaturam mucegaiul?
In primul rand trebuie sa identificam zonele cu mucegai. In cazul in care sunt observate urmatoarele indicii, sunt necesare primele masuri de combatere:
- peretii sunt umezi in momentul atingerii
- exista un miros specific
- parchetul este ridicat in colturi
- apare umiditate la nivelul ramelor si sticlei ferestrelor
Pentru a nu permite formarea acestuia in locuinte, este necesara prevenirea lui. Exista cateva metode pentru prevenirea mucegaiului:
- aerisirea locuintei zilnic
- uscarea hainelor intr-un spatiu deschis
- folosirea unui dezumidificator
- aerisirea baii dupa fiecare dus
- control al umiditatii la interior intre 30-60%
Daca temperatura de afara depaseste 20 de grade Celsius, umiditatea din locuinta nu trebuie sa treaca de 60%. In cazul in care temperatura exterioara este de cel mult 20 de grade Celsius, umiditatea din interior trebuie sa fie sub 50%, iar in situatia in care temperatura exterioara este de cel mult 10 grade Celsius, umiditatea din locuinta trebuie sa fie sub 45%.Imediat cum mucegaiul apare in locuinta, este necesara aplicarea unor metode de combatere. In acest sens, el trebuie inlaturat in mod mecanic, cu ajutorul solutiilor anti mucegai.
De asemenea, in situatia in care mucegaiul nu poate fi combatut, este necesar ajutorul specialistilor pentru tratarea mucegaiului.
CITEȘTE MAI MULT: