CARACTERISTICI GENERALE
Puricele este o insecta mica(1,5-33 mm lungime), fara aripi, din ordinul Siphonaptera, avand culoarea cafeniu inchis. Membrele posterioare sunt lungi, adaptate pentru sarituri, fiind foarte agili. Un purice poate sari pe verticala pana la 18 cm, iar pe orizontala pana la 33 cm. Se hranesc prin hematofagie, adica extrag substantele nutritive din sangele gazdei.Corpul puricelui este lucios, greu, acoperit de fire de par scurte si tepi, care il ajuta pentru deplasarea pe corpul gazdei. Strangerea acestuia intre degete este de multe ori insuficienta pentru a-l ucide, fapt datorat greutatii acestuia.
CICLUL DE VIATA
Puricii de sex feminin sunt capabili să depună ouă cat timp se hranesc cu sange si pot depune pana la 50 de oua pe zi. Ouale sunt albe, de forma ovala, usor vizibile cu ajutorul unei lupe, sunt destul de grele si pot cadea usor de la animale, raspandindu-le. Larva este palida, mica, avand peri care acopera corpul. Larva se hraneste cu fecale de purici maturi sau cu diferite materii organice.
METODE DE COMBATERE
In ciuda aspectului si dimensiunilor puricilor, acestia pot fi deranjanti atat pentru animale, cat si pentru oameni, deoarece muscaturile lor provoaca mancarime, zona devenind rosie si usor dureroasa. Exista cazuri in care muscatura acestora poate crea reactii adverse din cauza salivei. Astfel ca poate aparea o iritatie in locul muscaturii, iar persoanele care au sensibilitate, pot prezenta simptome precum greata sau respiratie dificila.
Primii pasi pentru combaterea puricilor sunt:
- aspirarea covoarelor si curatenia amanuntita;
- curatati zonele frecventate de animalul de companie;
- spalati bine asternuturile.
Daca prevenirea infestarii nu a fost posibila, Axiven Pest Control pune în aplicare un program de pulverizare reziduala, care se poate repeta lunar pentru un rezultat eficient, intrucat ouale pot supravietui pana la 100 de zile fara gazda.
CITEȘTE MAI MULT: