CARACTERISTICI GENERALE
Viespile sunt insecte care fac parte din ordinul Hymenoptera, subordinul Apocrita. Au corpul de culoare galbena, dungat, asemanator cu cel al albinelor, insa viespile sunt mai mari. Traiesc in colonii, iar cuibul lor are forma de fagure, fiind construit din lemn maruntit cu mandibulele lor. Apar toamna, cand sunt atrase de zahar. Se hranesc cu polen, nectar, insecte, sucuri de plante. Acul cu venin al viespilor nu ramane in tesutul unde a fost impregnat veninul, spre deosebire de albine.
Reproducerea se realizeaza intre vispele mascul si regina. Larvele sunt hranite cu insecte faramitate de viespile-adult. Stupul se dezvolta in perioada verii, pana cand un alt lot de masculi si regine vor ecloza.
Ele aduc si beneficii pentru ca elimina unele insecte care dauneaza gradinilor si livezilor, cum sunt omizile. De asemenea, viespilor le place nectarul, contribuind si ele la polenizare.
Cu toate acestea, in momentul in care isi construiesc cuibul, ele colecteaza lemn, pe care il maruntesc. Asadar, ele pot deteriora cheresteaua de la acoperisul casei. Insa, cel mai grav aspect al acestora este intepatura lor. Spre deosebire de albine, care pot intepa o singura data, viespea poate intepa de mai multe ori, iar intepaturile lor pot provoca reactii alergice in randul oamenilor.In ceea ce priveste alergia la veninul de viespe, sunt necesare cel putin doua contacte cu veninul. Viespea inteapa in mai multe locuri si nu lasa ac. In urma intepaturii pot aparea cateva reactii:
- reactie inflamatorie locala, care apare in locul intepaturii timp de cateva zile;
- reactie locoregionale, care afecteaza si tesuturile aflate la distanta de intepatura;
- soc anafilactic, cu potential letal. Incidenta este foarte mica, sub 1%. Manifestarile socului anafilactic sunt diverse, precum pruritul, edem in locul intepaturii sau in prelungirea zonei, urticarie, dificultati la respiratie sau inghitire, criza de astm, palpitatii, rinita sau scaderea tensiunea arteriale;
- reactie tip boala serului, fiind extrem de rara, care poate aparea dupa cel mult 21 de zile de la intepatura. Manifestarile sunt de ordin neurologic si renal sau pot aparea dureri si tumefieri articulare.
METODE DE COMBATERE
Pentru combaterea viespilor este necesara stabilirea localizarii acestora. De aceea este recomandat ajutorul specialistilor atat pentru localizarea lor, dar si pentru stabilirea unui plan de actionare. Astfel, trebuie aplicat un insecticid direct, iar in cazul in care insectele sunt captive, ele vor muri. Daca insecticidul este aplicat pe insecte, ele nu vor muri instantaneu, ci vor deveni mult mai agresive. Axiven Pest Control foloseste substante profesionale, pentru o dezinsectie eficienta, prin pulverizarea cu atomizorul.,
CITEȘTE MAI MULT: