CARACTERISTICI GENERALE
Scorpionii sunt arahnide, cu 8 picioare, la fel ca paianjenii, capusele si acarienii, fiind cele mai vechi arahnide cunoscute. Sunt periculosi pentru om, insa doar 25 de specii au venin care sa ucida omul. In general, sunt intalniti in zonele tropicale si subtropicale, iar in regiunile temperate sunt intalniti destul de rar.
Alcatuire
Corpul scorpionilor este segmentat, avand glandele veninoase in telson(segmenul terminal al cozii), care se deschid in exterior printr-un ac. Este divizat in cateva regiuni, numite si tagme, anterior fiind prosoma, iar posterior opistoma (abdomenul). Toate segmentele sunt acoperite cu placi ale cuticulei, numite sclerite. Cuticula este dura, impreginata cu zinc si fier, care oferta protectie impotriva amenintarilor, fiind si un strat hidrodermic, care are rolul de a proteja scorpionul de deshidratare. Vazul este cel mai dezvoltat simt al scorpionilor, iar coada acestora este folosita si pentru a se apara impotriva pradatorilor. Corpul este flexibil, iar in momentul atacului clestii sunt larg deschisi.
Ei se reproduc sexual, masculul gasindu-si femela cu ajutorul feromonilor si al vibratiilor. In cazul scorpionilor, perioada de gestatie poate dura pana la un an si jumatate. Dupa nastere, puii urca pe spatele mamei pana ajung in perioada naparlirii, iar in tot acest timp ei nu pot supravietui fara femela, intrucat ea este responsabila de protejarea si mentinerea umiditatii la nivel normal pentru pui. Pana ajung in perioada de maturitate, scorpionii naparlesc de 5-6 ori.
Scorpionii sunt animale sapatoare si nocturne. Pe timp de zi, ei se ascund in adaposturile construite de aceștia, in galerii, sub pietre sau busteni. Principalii inamici ai acestora sunt sobolanii, soparlele, dar si pasarile, indeosebi bufnita. In ceea ce priveste speranta de viata, durata lor de viata este intre 4-25 de ani, specia Hadrurus arizonensis fiind considerat cel mai longeviv, traind chiar si 30 de ani. Prefera locurile calde, cu temperaturi cuprinse intre 20-37 grade Celsius, dar pot supravietui si in cazul temperaturilor scazute.
Sunt pradatori, vaneaza artropode mici, alte arahnide, iar unele specii de scorpion vaneaza inclusiv soareci sau soparle mici si pot consuma o cantitate mare de hrana dintr-o singura data.
Toate speciile de scorpioni detin venin neurotoxic, care este folosit pentru a paraliza sau omori, procesul fiind rapid si nu depun mult efort. De exemplu, soarecii mor dupa 30 de minute de la muscatura, iar oamenii pot muri in cateva ore sau cel mult 3 zile.
METODE DE COMBATERE
In cazul muscaturilor, unii oameni pot manifesta amorteala sau convulsii, iar in cazuri mai grave, pot aparea dificultati in respiratie.
In general, scorpionii nu lasa semne, doar observarea lor este motivul de ingrijorare. De aceea, este recomandat ca, in cazul aparitiei scorpionilor sa se solicite ajutorul specialistilor pentru identificarea si inlaturarea acestora.
CITEȘTE MAI MULT: