CARACTERISTICI GENERALE
Speciile de miriapode apar in perioada verii, fiind remarcate in gradini sau in exteriorul casei, dar sunt cazuri cand acestea patrund in interiorul casei prin crapaturi sau canalizari.
Corpul miriapodelor este divizat în două regiuni: cap și trunchiul (numit și torace) segmentat, clar delimitate. Miriapode se întâlnesc frecvent în pădurile umede, ele îndeplinind un rol important în descompunerea resturilor vegetale. Totuși se întâlnesc și specii care locuiesc în pășuni, în habitate semi-aride sau chiar în deșerturi. Un procentaj foarte mic din specii locuiesc pe litoralul marilor.
Miriapodele apartin clasei Chilopoda iar numele de Centipede se traduce “100 de picioare” dar acest lucru este inselator deoarece miriapodele au intre 15 si 177 de perechi de picioare. Au gura mica, corpul mare ce se termina cu o pereche de antene lungi si sensibile. Culorile cel mai des intalnite la miriapode sunt portocaliu-maroniu si roscat.
Cele mai multe miriapode sunt carnivore si vaneaza insecte cu corpul moale, paienjeni, viermi si alte artropode, inclusiv alte miriapode. Ele sunt veninoase, fapt ce le permite sa isi atace prada si sa se apere impotriva pradatorilor si a altor daunatori naturali. Desi muscatura lor la oameni poate fi dureroasa, veninul miriapodelor nu pune viata oamenilor in pericol, in mod normal. Pe timpul iernii, ele se ascund in zone intunecate si umede, iar vara ies la suprafata, unde umiditatea este ridicata.
METODE DE COMBATERE
Pentru ca miriapodele se hranesc cu insecte si alte artropode, un prim pas in eliminarea acestora ar fi sa inlaturam sursele de hrana ale acestora, iar pentru a realiza acest lucru, trebuie sa identificam toti ceilalti daunatori din interiorul caselor si cladirilor.
Pentru miriapodele comune de casa, capcanele lipicoase sunt o principala metoda de combatere a acestora. O alta metoda folosita de specialistii Axiven Pest Control este aplicarea de insecticide impotriva acestor miriapode.
Pentru a preveni o infestare, proprietarii de locuinte ar trebui sa inspecteze periodic crapaturile si fisurile cladirii, sa le astupe in caz ca exista si sa se asigure ca in apropiere de fundatie nu exista gramezi de compost, muschi, lemn putrezit, pietre, caramizi si frunzisuri ce pot asigura mediul ideal de reproducere a miriapodelor.
In ceea ce priveste gradina, identificati zonele care pastreaza umezeala si indepartati resturile de vegetatie. Totodata, trebuie verificata si umiditatea din interiorul casei, deoarece miriapodele prefera locurile umede.
CITEȘTE MAI MULT: