CARACTERISTICI GENERALE
Tantarii fac parte din familia Culicidae, membrii numarand in jur de 2500 de specii. Sunt insecte mici, cu picioare lungi si subtiri, trompa lunga. Corpul lor este alcatuit din cap, torace, abdomen, prezentand doua aripi, iar aparatul bucal este special pentru intepat si supt. Capul este format din doi ochi, doua antene articulate si gura, toracele prezinta trei segmente formate din aripi si cele trei perechi de picioare articulate.Sunt raspanditi in toata tara, cu potential mare de reproducere.
Reproducerea lor se realizeaza prin oua, cu metamorfoza completa sau incompleta: ou-larva-nimfa-adult, fiind metamorfoza completa sau: ou-larva-adult, metamorfoza incompleta.
In functie de specie, femela poate face intre 3-500 de oua la fiecare reproducere. Tantarul suge sangele gazdei pentru a obtine proteinele necesare dezvoltarii. Drept sursa de energie, indivizii au nevoie de zaharuri vegetale.
Ou- tantarii depun ouale in grupuri sau individual, in mai multe locuri din mediul natural. Femelele au nevoie de sange suplimentar pentru productia de oua.
Densitatea oualor poate determina o mai buna intelegere a speciilor si a comportamentului acestora, dar pot ajuta in ceea ce priveste aproximarea populatiilor si a identifiza zonele in care s-ar putea dezvolta:
- Specia Anopheles depune ouale pe suprafata apei. Dimensiunea oualor este extrem de mica, iar acestea sunt aproape imposibil de observat cu ochiul liber;
- Speciile Clexu, Uranotaenia, Coquillettidia si Culiseta depun ouale in plute pe suprafata apei. Dimensiunea oualor este de cativa mm, ele sunt vizibile usor;
- Speciile Aedes si Ochlerotatus depun ouale pe solul umed, in apropierea locurilor de dezvoltare a larvelor. Identificarea oualor este dificila, chiar si cu lupa, iar pentru a le identifica este necesara preluarea unei probe din sol.
Nimfe-nimfele si larvele sunt acvatice si au forma unei virgule. Larvele petrec cea mai mare parte a vietii in apa, fara sa se hraneasca.
Adult- viata tantarilor depinde de temperatura. Un exemplu fiind specia Aedes, care traieste in general 15-20 de zile, insa in cazul unei temperaturi ridicate, nu poate trai mai mult de 11 zile.
Tantarii sunt daunatori pentru igiena. Nu provoaca daune materialelor sau alimentelor, dar devin suparatori din cauza zgomotului emis in timpul zborului, dar si din cauza intepaturilor. Intepaturile si urmarile lor depind de reactia alergica a fiecarei persoane, insa imediat dupa intepatura zona devine rosie, apare mancarimea si uneori devine usor dureroasa. Ei reprezinta un pericol pentru oameni deoarece pot transmite diverse boli grave precum malaria sau febra galbena.Virusul West Nile si virusul encefalitei provin de la specia Culex. Specia Anopheles este cunoscuta drept purtatoare a microbilor de malarie.
METODE DE COMBATERE
Pentru combaterea tantarilor este recomandata o dezinsectie profesionala, care se va desfasura atat pentru exterminarea tantarilor, cat si a larvelor. Interventiile se vor efectua cu atomizorul sau cu pompa de joasa presiune pentru inlaturarea completa.Pentru determinarea locului de dezvoltare, Axiven Pest Control va identifica si stabili un proces de dezinsectie eficienta.
Recomandari:
- eliminarea pe cat posibil a vegetatiei care poate accentua inmultirea tantarilor;
- evitarea parfumurilor pe baza de alcool la nivelul pielii:mirosul atrage tantarii;
- montarea unor plase la nivelul geamurilor si usilor pentru a impiedica accesul acestora in locuinta.
CITEȘTE MAI MULT: