Oras Otopeni, Calea BUCURESTILOR Nr. 305A4, Judet Ilfov

Hours: Mon-Fri: 9am-6pm

Tel: +4 021 313 35 30  Fax: +4 021 351 42 57

Plosnita de pat

Care este primul gand pe care-l avem cand auzim cuvintele „plosnite de pat” ?? Muscaturi, mancarimi, haos, invazie, daunatori... bine, sunt mai multe ganduri... dar este si normal deoarece acesti mici „vampiri” silentiosi insumeaza toate acestea si chiar mai mult.

Dar mai intai incepem prin a va prezenta cateva din caracteristicile acestor insecte „iubitoare de sange”.

In primul rand, au o denumire stiintifica:  Cimex lectularius (Cimicidae). In al doilea rand, au fost studiate indelung si s-au conturat urmatoarele caracteristici:

-  corpul este aplatizat, capacitate care le ajuta sa se ascunda in diverse locuri, greu accesibile, din casa, precum cusatura saltelelor sau a hainelor, crapaturi in mobila, sub covoare ori mochete, in pardoseala, in spatele capetelor de pat, in noptiere, sub ramele tablourilor, in plinte si chiar pe cablurile electrice sau in zona intrerupatoarelor etc;

-  sunt insecte de culoare rosu-ruginiu pana la maro inchis;

- lungimea acestora este cuprinsa intre 4-8 mm

- sunt active tot timpul anului

- capacitatea de a se reproduce in multiple medii si conditii.

Dupa cum ati putut observa, o gramada de „calitati” pe care noi, oamenii, nu le prea acceptam. Si, din cauza asta, ele au simtit nevoia sa ne demonstreze aceste calitati convietuind cu noi, in casa noastra, in mediul nostru, cu familia si/sau animalele noastre, acest lucru devenind insa o adevarata problema pentru noi. Nu ne-ar deranja atat de mult compania lor, ca doar sunt mici..cat spatiu sa ocupe?! Insa ele au nevoie de hrana pentru a supravietui si aceasta hrana consta in sangele nostru si/sau al animalelor noastre de companie. Nici nu ne dam seama cand se hranesc din noi deoarece, atunci cand musca, plosnita injecteaza un fluid care provoaca iritatie, inflamatie si mancarimi. Poate transmite diverse boli. Cand sunt in numar mare in spatii inchise, plosnitele isi anunta prezenta printr-un miros specific. Totusi, acesta este mai putin respingator decat al altor insecte, care secreta un lichid urat mirositor pentru a-si speria dusmanii.

Deci, pe langa faptul ca ne lasa urme pe tot corpul, isi mai aduce si toate neamurile in vizita.

 Ok, care ar fi urmatorul pas pentru a scapa de plosnita de pat si de toate rudele ei? Chemarea unei firme specializate in DDD, indeosebi pe plosnitele de pat ( aici intervenim noi, bineinteles) deoarece procesul de combatere este unul dificil si trebuie facut in mai multe etape.

1. Inspectarea spatiului pentru a determina gradul de infestare

2. Daca este vorba de o saltea, un covor, haine, un tratament eficient este folosirea unui generator cu aburi care foloseste aburul incalzit la 180°C pentru a elimina daunatorii. Fluxul de abur este capabil sa elimine insectele adulte, cele in stadii de nimfa dar si ouale prin provocarea de soc termic.

3. Daca prima metoda se dovedeste ineficienta, se trece la aplicarea unor insecticide speciale pentru plosnita de pat (K-Othrine WG 250, Solfac EW 50, Ficam WP 80). Aplicarea se face prin pulverizare cu nebulizatorul cu ceata rece. Acesta genereaza particole de dimensiunea a 20-50 microni obtinand efect similar fumului. Pulverizarea ULV se realizeaza imediat dupa pulverizarea insecticidelor concentrate, actiune descrisa in pasul anterior. Scopul lor este sa scoata din ascunzisuri plosnitele ce nu au intrat in contact cu solutia aplicata anterior.

4. Pentru ca larvele si ouale de insecte nu mor la aplicarea insecticidelor, se poate face un tratament termic. Acest tratament presupune ca spatiul sa fie supus unor temperaturi de peste 45°C pe o perioada de minim 24 ore. Acesta are rezultate garantate de 100% daca insecta matura, ouale sau larvele vor intra in contact cu temperatura ridicata.

 Pentru primele 3 etape, se va face o inspectare a locului dupa o perioada de 7-10 zile, pentru a verifica daca mai exista plosnite de pat. In cazul nefericit in care raspunsul este afirmativ, se va reia tratamentul.

  Adesea ne intrebam de unde am luat aceasta plosnita de pat, din ce mobilier a iesit?! Raspunsul este unul foarte simplu: de peste tot! Plosnitele pot fi “culese” din taxi, de la cinema, teatru, din restaurante, prin achizitionarea de produse second hand (haine, mobilier) ori se pot deplasa de la o locuinta la alta prin crapaturi, gauri, tevi lasate neastupate.

Asa ca dupa ce descoperim aceste mici „comori” ce au ales sa traiasca cu noi, trebuie sa inspectam posibilele crapaturi, gauri, valize, genti, covoare, saltele etc. pentru a fi siguri ca, odata inceput tratamentul de combatere a acestor plosnite de pat, am exclus orice posibil mod de reinfestare.