Oras Otopeni, Calea BUCURESTILOR Nr. 305A4, Judet Ilfov

Hours: Mon-Fri: 9am-6pm

Tel: +4 021 313 35 30  Fax: +4 021 351 42 57

Combaterea plosnitei cerealelor si Heat Treatment

Metoda de combatere folosita impotriva plosnitelor cerealelor, atat eficienta dar si ecologica, este dezinsectia termica.  Este o metoda ce foloseste temperatura ridicata (peste 50.5°C) si nu necesita pulverizarea/utilizarea substantelor toxice.

Aceasta dezinsectie termica consta in utilizarea si amplasarea unor aparate de caldura cu rol de a creste si mentine temperatura din interior la o valoare de peste 50.5°C.  Acesta prima etapa se numeste preincalzire. Durata de preincalzire depinde de temperaturile mediului. In acest stadiu va exista o mobilitate mare a insectelor atunci cand temperatura ajunge in jurul valorii de 40°C.

A doua etapa a dezinsectiei este incalzirea. Este faza in care se realizeaza dezinsectia propriu zisa si vizeaza mentinerea temperaturii constanta  la 50,5°C. Aceasta perioada dureaza 20 de min si este perioada in care se realizeaza eliminarea tuturor etapelor de viata a insectelor, chiar si in cele mai inaccesibile locuri. In timpul sesiunii de incalzire, umiditate aerului din spatiu scade la niveluri foarte joase.

Temperatura operatiunii este monitorizata pe toata durata tratamentului iar aceasta monitorizare se efectueaza cu ajutorul unor senzori de temperatura ce sunt amplasati in container.

 Succesul operatiei de tratament termic este mentinerea temperaturi la 50,5°C pentru o perioada de timp de 20 min.

Metoda de dezinsectie termica este o metoda de actiune asupra bunurilor ce sunt depozitate sau urmeaza sa fie transportate in containere, fie ele vrac sau individuale

Inainte de a se aplica aceasta metoda termica, bunurile, materialele, produsele etc. ce urmeaza a fi supuse tratamentului trebuie sa fie potrivite expunerii acesteia.

Pregatirea containerelor consta in faptul ca lotul trebuie incarcat astfel incat sa permita distribuirea uniforma a aerului cald in interiorul containerului tratat termic. Mai exact, lotul va trebui sa aiba separare intre articole pentru a permite circulatia eficienta a aerului cald. Totodata, acesta trebuie ridicat deasupra podelei camerei de tratare termica tocmai pentru a asigura spatiu liber de aer sub tinta tratamentului termic si pentru a preveni influentele de racire de la sol.

Pentru ca un tratament termic sa fie eficient se stabileste un program specific cu un factor de incarcare maxim iar volumul lotului nu trebuie sa depaseasca acest factor stabilit; in caz contrar dezinsectia termica  nu va fi eficienta.

Loturile ce urmeaza a fi supuse dezinsectiei termice, dupa plasarea acestora in mod corespunzator pentru circulatia eficienta a aerului fierbinte, vor fi acoperite cu un material adecvat pentru dezinsectia termica.

Dupa parcurgerea acestor pasi, urmeaza ca aparatele specifice tratamentului termic (senzori, transmitatori, software) sa fie conectate in interiorul containerului pentru ridicarea si mentinerea temperaturii aerului

Conditia esentiala a aplicatiei este sursa de alimentare trifazica necesara pentru alimentarea unitatiilor termice. Sursa de curent trebuie sa fie amplasata la o distanta maxima de 10m-20m de agregat.

Perioada de masurare a dezinsectiei termice incepe doar atunci cand toate punctele de masurare a temperaturii aerului liber din spatiu sunt cu cel putin 0.5°C peste temperatura de tratament necesara, iar apoi trebuie mentinuta deasupra pe toata perioada tratamentului.

Dupa efectuarea aplicatiei, tratamentul va fi raportat catre autoritatile competente Australiene impreuna cu certificatul de tratament termic unde sunt mentionate toate detaliile despre marfa, metoda, container si prestator.