Contact
Skype Me™!

Tantarii

kounoupi-axiven-apolimansi rom

Familia: Culicidae

Membri ai familiei sunt în jur de 3.500 de specii. Sunt insecte foarte mici cu trompă lungă. Picioarele sunt subtiri si lungi.Aripile care le poartă,au solzi pe partea posterioarã și de-a lungul nervilor. Larvele sunt acvatic, cu sistemul respirator și pieptul foarte larg. Nimfele sunt, de asemenea, acvatice și pot trece prin apă. Specia este larg răspândită în toată țara și au un potențial mare de reproducere.Numărul de generații pe an variază cu fel de condiții de țânțari și de mediu. În Grecia, s-au înregistrat 60 de specii care se încadrează în 7 genurile: Aedes, Anopheles, Culex, Coquillettidia, Culiseta, Uranotaenia & Ochlerotatus.

Ciclul biologic al tantarului:

kounoupi-kiklos-zois-axiven rom

 

Ciclul biologic al țânțarilor constă din ou, larvă,pronimfa, nimfă, adult . La 23 grade C refuză să se hrănească și la 20 rămâne inert.În funcție de specie, femela face  3-500 ouă la fiecare reproducere.Tantarul suge sânge pentru a obține proteinele ​​necesare pentru dezvoltarea ovariana.Indivizii au nevoie de zaharuri vegetale suplimentare ca sursă de energie. Femelele în scopul de a obține o masă de sânge necesară pentru maturizarea ouălor au dezvoltat un sistem complex de identificare a potențialului gazdă.Identificarea gazdei este bazata pe stimuli olfactivi, vizuali și termici.Principalul stimul olfactiv cauzată de dioxid de carbon și acid lactic, octenol, acetona, butanol. Percep mirosul de la o distanță mai mare de 20m.

Ouă

OULTantarii isi depun ouale, individual sau în grupuri, în mai multe locuri diferite ale mediului natural. Determinarea densității ouălor din natură nu oferă doar o mai bună înțelegere a comportamentului diferitelor specii de tantari, dar poate ajuta, de asemenea, in aproximarea populații viitoare ale larvelor și a determina zonele potențiale în care avem nevoie de a lua măsuri preventive.

Oua ale speciei Anopheles: femelele din specia Anopheles depun ouale pe suprafata apei. Ouăle formeaza de multe ori grupuri cu formațiuni reticulare formă până la ecloziunea larvelor. Având o dimensiune mai mică de 2mm, ouăle sunt aproape imposibil de a le recunoaște cu ochiul liber.
Grupa de ouă: speciilor de Culex genuri, Uranotaenia, Coquilletidiasi  unele din genul Culiseta, își depun ouăle în plute pe suprafața apei. Având dimensiuni de cativa milimetri, grupurile de ouă sunt ușor vizibile și colectate ușor prin pipetare fina sau plasă.
Ouă speciei de genul Aedes / Ochlerotatus: femelele de Aedes și Ochlerotatus își depun ouăle mici în sol umed în apropiere de locuri de dezvoltare a larvelor. Este extrem de dificil de a identifica ouăle pe teren, chiar și cu ajutorul unei lupe, astfel încât va trebui să se ia probe din sol.

Nimfele

nimfa
Nimfele-larvele de tantari sunt acvatice și au formă de virgula. Larvele nu se hranesc dar petrec cea mai mare parte din viața lor în apă. Dacă deranjat înota în sus – în jos în apă, cu zvacniri rapide.

 

 

 

 

 

Adult

adultViata tantarului adult este dependenta de temperatura. De exemplu: Aedes aegypti trăiește în mod normal, 15-20 de zile, dar nu poate depăși 11 zile, la o temperatură mai ridicată.Adultul este de obicei mic, cu o lungime de 3-6mm rareori poate ajunge la 9 mm,la unele specii.Când un tantar de sex feminin musca gazda, saliva, produsa de o pereche de glande salivare, care conțin anticoagulante, împiedică sângele să se coaguleze și blocheaza capilarul responsabil pentru irigarea pielii, după puncție. Saliva conține, de asemenea, substanțe anestezice, care ajuta la reducerea durerii cauzate de intepaturi.

Metode de combatere:

Reproducerea rapidă a tantarilor, si capacitatea de a călători pe distanțe lungi  (până la 3 km), face imposibila exterminarea totala.
Cu toate acestea, raspandirea în aer libera substantelor de combatere prin pulverizare, terase, gradini si peluze poate reduce drastic populatia de rasa  în zona de pulverizare tantari. Pentru controlul țânțarilor se  recomandă pulverizarea pe scară largă în municipalități.Pentru aceasta Primariile si in general autoritatile locale trebuie sa se implice in aceasta.

Obiceiuri ale tantarilor:

  • Tantarii au nevoie pentru a se dezvolta de mediu acvatic
  • Cei mai multi tantari prefera apa proaspata, in timp ce altii își depun ouăle în apă salmastră sau sărată, dar chiar si in ape poluate
  • Cele mai multe specii de tantari își depun ouăle pe suprafața apei în timp ce unele specii pun ouăle în sol
  • In stadiul de larva se hrănește și creste în dimensiune în apă
  • Nimfele sunt, de asemenea, acvatice, dar nu se hranesc
  • Insectele adulte sunt subtiri cu lungimea de obicei cuprinsă între de 4-6 mm
  • Speciile cele intalnite de tantari iernează in zonele protejate (locuințe interior, pesteri, grajduri, tuneluri, etc)
  • Femelele și mascului se hrănesc cu substanțe zaharoase din nectar de flori la maturitate, din secrețiile de plante
  • Tantarii de sex feminin au nevoie de sânge suplimentar ca o sursă de proteine ​​pentru producția de ouă

Call Back Request

Lasă datele tale si te vom contacta in momentul inregistrarii.

Name: Number: Suitable Time:

Program Deparazitare-Dezinsectie

Pestpedia

Aveti nelamuriri? Intrebati-l pe Dr.Pest.